fredag den 20. september 2013

10 nye kostråd


Her er de så, de 10 nye kostråd! Rådene blev offentliggjort i tirsdags ved et stort arrangement på DTU i Lyngby. Kostrådene er en opdatering af myndighedernes råd fra 2005, og består af ti råd, der skal gøre det lettere for den enkelte forbruger at leve sundt.
Gennem mit arbejde som frivillig for Fødevarestyrelsen, var jeg så heldig at få lov til at være med til arrangementet!


Fødevareminister Karen Hækkerup løftede sløret for de 10 kostråd og havde i sin tale fokus på, den store mængde af information vi ugentlig bliver bombarderet med ift. sundhed i diverse livsstilsmagasiner. - En uge må vi kun spise kød og grøntsager, den næste skal vi kun spise kulhydrater, og i nogle uger er der dage, hvor vi slet ikke må spise. Der dukker hele tiden nye sundhedstips og slankekure op og Karen Hækkerup lagde derfor vægt, at selvom det bugner med masser af gode råd, når det gælder vores sundhed, så er de nye kostråd den bedste rettesnor til, at skabe et godt liv, hvor sundhed, balanceret kost, motion og velvære går op i en højere enhed. 

De nye kostråd indledes med et samlende råd om at spise varieret, ikke for meget og være fysisk aktiv, da man hermed er med til at sikre en sund balance i energiregnskabet. De ni øvrige råd giver anbefalinger til, hvilke typer mad, der med fordel kan indgå i de daglige måltider.
Nogle af rådene er gengangere fra sidste udgave af kostrådene, mens der også er kommet helt nye råd til. Et af rådene opfordrer  til, at skrue op for indtaget af fisk til 300 g om ugen. Et andet at spise mad med mindre salt og et tredje at holde igen med smør og fede oste, men til gengæld at bruge sundere planteolier og vælge den magre mælk i kølemontren. Derudover anbefales det, at spise maks 500 gram rødt kød om ugen samt at skære ned på indtaget af kødpålæg. I kan finde mere information om de enkelte råd HER


Rådene blev offentliggjort et for et af repræsentanter fra Fødevarestyrelsen.


Trine Krebs fra Frugtformidlingen sørgede for den fysiske aktivitet under lanceringen af kostrådene.


Den nye kostråds-pjece blev udleveret sammen med rapporten over evidensgrundlaget for kostrådene sammen med en masse andet inspirationsmateriale.

Kostrådene har fået en hel del medieomtale siden lanceringen i tirsdags. De er blandt andet blevet kritiseret for deres fokus på at mindske det røde kød, at rådene ikke er innovative nok og at de er utilnærmelige for den almindelige forbruger. 

Grundlæggende er rådene præget af, at vi ikke skal spise for meget, så vi undgår overvægt og deraf følgende livsstilssygdomme, hvilket  umiddelbart er ganske fornuftigt. Problemet er bare, at vi alle er forskellige og har hver vores behov i forhold til mad og mængder, hvilket kan gøre det svært for den enkelte forbruger, at følge rådene. Sidst men ikke mindst savner jeg mere fokus på nydelse af den mad vi anbefales at spise, større fokus på råvarekendskab og råvarer i sæson, fokus på samværet med andre mennesker mens vi spiser vores daglige måltider og fokus på muligheden for, at øge børns maddannnelse gennem brugen af kostrådene.


Arrangementet sluttede sidst på eftermiddagen efter mange spændende taler og gruppediskussioner, hvor målgrupperne gravide, single mænd 40+, unge i alderen 18-29 og børn i grundskolen blev diskuteret i forhold til de nye kostråd. 
De lækre økologiske grøntsager på billedet ovenfor, fik vi alle med hjem i goodie bags da arrangementet var færdigt :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...