søndag den 4. maj 2014

Rabarbersæsonen er i gang


Så fik jeg endelig skudt rabarbersæsonen i gang. - Jeg har i dag fået et stort bundt rabarber fra mine forældres have og jeg har derfor lavet rabarberkompot, som skal bruges som topping til min morgenmad.


Rabarberkompot

INGREDIENSER
- Omkring 10 rabarberstilke
- 2 æbler 
- Kornene af en vaniljestang

Rabarberstilkene skylles, enden skæres af og de skæres i skiver. Æblet skæres i små tern. Anbring alle ingredienserne i en lille gryde, og bring det langsomt i kog sammen med en smule vand. Lad det simre ved svag varme i ca. 10 min., og rør jævnligt i det.

Rabarberkompotten kan spises som den er eller med lidt mælk på. Den kan også bruges som topping til dit morgenmåltid, ovenpå en neutral yoghurt eller havregryn med mælk. Sidst men ikke mindst kan den spises som dessert med lidt flødeskum og makroner.


torsdag den 1. maj 2014

MADEVENTS 2014

Sommeren byder på spændende madoplevelser, så skynd dig at få sat nogle krydser i kalenderen og tag ud og udforsk det danske madunivers.

BONDENS MARKED
Tag forbi Sankt Jakobs Plads og gør dine indkøb direkte hos bønderne. 
Friskere og sundere fødevarer fås ikke.

Dato: 5. apr. 2014 | kl. 10.00 - 5. okt. 2014 | kl. 15.00
Sted: Østerbro, København

COPENHAGEN STREET FOOD
Imorgen åbner Købehavns nye madmarked, der har formålet at fremme den globale gademad med fokus på kvalitet og bæredygtighed.
Dato: 2. maj 2014 | kl. 10.00 - 3. maj 2014
Sted: Papirøen, København

MELODI GRAND PRIX OG ØKO-MAD
I forbindelse med det internationale Melodi Grand Prix indtager Copenhagen Cooking Gammeltorv. Her stiller de op med ni food trucks med økologisk mad heriblandt Timm Vladimirs Køkken, DØP og Kalles Kaffe.
Dato: 4. maj 2014 | kl. 12.00 - 10. maj 2014 | kl. 21.00
Sted: Gammeltorv, Indre København 

KAGENS DAG
På denne dag inviterer de danske bagere og konditormestre til et kæmpe kagebord, hvor de fremviser det bedste, som branchen kan formå.
Dato: 6. maj 2014 | kl. 13.00 - 17.00
Sted: Københavns Rådhus, København

ROSKILDE DYRSKUE
I år vil omdrejningspunktet for  fødevareområdet på Roskilde Dyrskue være involvering, råvarekendskab og økologi. Hermed ønsker dyrskuet, at styrke en madmæssig oplevelse og involvere publikum i processen fra jord til bord.
Dato: 30. maj 2014 | kl. 10.00 - 1. jun. 2014 | kl. 16.00
Sted: Dyrskuepladsen, Roskilde

MAD+MEDIER-PRISEN 2014
Hvem er Danmarks dygtigste madanmelder og madblogger? Det vil vise sig, når mad+medier-prisen fejrer cremen af dansk madkommunikation til et brag af en prisfest.
Dato: 27. jun. 2014 | kl. 17.00 - 01.00.
Sted: Operaen, København

FOOD JAM
FoodJam er et aktivt folkekøkken under overskriften ’Cook Your Own Dish’.
Dato: 29. jun. 2014 | kl. 10.00 - 6. jul. 2014 | kl. 20.00
Sted: Roskilde Festival, Roskilde

COPENHAGEN COOKING
Målet med festivalen er at udbrede kendskabet til den nordiske madkultur fra produkt til måltid.
Dato: 22. aug. 2014 | kl. 15.00 - 31. aug. 2014 | kl. 20.00
Sted: København og omegn

SMAG VERDEN
Til gadefestivalen Smag Verden kan du opleve Danmarks bedste verdensmusik, gourmet gadekøkken til studenterbudget og et hav af boder.
Dato: 23. aug. 2014 | kl. 11.00 - 21.00
Sted: Prags Boulevard, København

ARLA FOOD FEST
Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 30.-31. aug., hvor den danske families madglæde hyldes i Kogens Have med masser af mad, magi og musik. Jeg deltog selv sidste år og du kan læse meget mere om eventen HER.
Dato: 30. aug. 2014 | kl. 11.00 - 31. aug. 2014 | kl. 15.00
Sted: Kongens Have, København 

ØKOLOGISK HØSTMARKED
Her kan du og din familie følge landmanden på markvandring, smage den friskpressede æblejuice og besøge gårdbutikkerne, der er parate med gode og rene varer samt massere af kulinariske oplevelser.
Dato: 30. aug. 2014 | kl. 10.00 - 31. aug. 2014 | kl. 17.00
Sted: Hele landet

FOOD FESTIVAL
Food Festival er et folkeligt og professionelt samlingspunkt for alle madentusiaster. Her bliver lærerige madoplevelser serveret på Tangkrogen med fokus på inddragelse af publikum i leg, smag og viden. Vision er, at udbrede kendskabet til den nordiske gastronomi og de danske råvarer.
Dato: 6. sep. 2014 | kl. 12.00 - 7. sep. 2014 | kl. 15.00
Sted: Tangkrogen, Århus

ÅBENT LANDBRUG
På denne dag står landmænd over hele Danmark klar til at give dig og din familie en spændende dag på landet. Her kan I stille alle de gode spørgsmål, se hvor dyrene bor, og hvor maden kommer fra.
Dato: 21. sep. 2014 | kl. 10.00 - 16.00
Sted: Hele landet

onsdag den 23. april 2014

Kan du undvære toppen af din ananas?


Hvis ja, så har du mange fordele i vente!! En topløs ananas er nemlig med til at mindske vores madspild OG den er bedre for miljøet.

Ananassens topblade mister nemt den grønne farve i butikken selvom frugten rent faktisk er frisk og stadig kan spises. Dette resulterer i, at alt for mange ananas kasseres enten hos leverandøren, i supermarkedet eller hjemme hos forbrugeren på grund af misfarvede blade. Fjerner man derimod  topbladene inden ananassen leveres til butikken, mindsker man antallet af kasserede ananas.
Derudover ender ananassens top typisk i skraldespanden hjemme hos forbrugerne, men får leverandøren lov til at skære bladene af, kan toppen bruges til kvægfoder.
Sidst men ikke mindst kan der transporteres 40 % flere ananas til Danmark når toppen skæres af, hvilket resulterer i en grønnere transport og en billigere stykpris pr. ananas.

De topløse ananas er i første omgang et forsøg, der udføres i Coops supermarkeder i løbet af maj måned. 

Et enkelt lille minus ved dette madspilds-initiativ er dog, at jeg plejer at bruge toppen til at vurdere om ananasen er moden.

tirsdag den 18. marts 2014

Farmer's Market i Amsterdam

Lørdag morgen vågnede jeg op til denne fine udsigt i forårsskønne Amsterdam. 


Hver lørdag afholdes der Farmer's Market - Boerenmarkt op de Noordermarkt på Nordermarkt i det hyggelige Jordaan kvarter. Markedet har eksisteret siden 1987 og består af en skøn sammenblanding af økologiske råvarer, blomster og antikviteter.
Adresse
Noordermarkt
1015 MV Amsterdam

Åbningstider
Lørdag 09.00.-15.00.









mandag den 17. marts 2014

Eating Amsterdam

Jeg er netop hjemvendt efter fem skønne dage i den hollandske storby Amsterdam. Jeg studerede et semester i byen for to et halvt år siden og har ikke været tilbage før nu. Det var derfor et meget tiltrængt og helt fantastisk gensyn med alle mine absolut yndlingssteder, museer, caféer, kanaler, områder og markeder. Solen skinnede fra en skyfri himmel alle dagene og byen viste sig fra sin aller bedste side med ny-udsprungne forårsblomster alle vegne og masser af liv ved kanalerne og i parkerne.

Hvis du går rundt med tanken om, at besøge byen har jeg lavet en lille guide til nogle af mine yndlings caféer.

Café Thijssen
Brouwersgracht 107
1015 GD Amsterdam



Caféen ligger i det hyggelige område Jordaan, øst for centrum, og serverer den ultimativt bedste gedeost-sandwich på groft brød med pesto, honning, valnødder og masser af rucola. Hertil fik jeg den meget populære myntete. Det er egentlig "bare" kogt vand med frisk mynte i, men det smager helt fantastisk.


Café Winkel
Noordermarkt 43
1015 NA Amsterdam



Café Winkel ligger få hundrede meter fra Café Thijssen på pladsen Nordermarkt. Der er altid fyldt med mennesker og det er der en god grund til. - Caféen er nemlig kendt for, at servere Amsterdams bedste æbletærte. Jeg drømmer mig tit tilbage til en solskinsdag på Café Winkel og forsøger, at komme lidt tættere på drømmen ved, at bage denne udgave af æbletærten Æbletærte ala Amsterdam.

Café Noorderlicht
NDSM Plein 102
1033 WB Amsterdam




Noorderlicht ligger i Amsterdam Noord og man skal derfor ud på en lille færgetur for, at komme derhen - men det er uden tvivl turen værd. Færgen sejler fra vandsiden af Amsterdams Central Station og turen tager ca. 10 min. Caféen ligger inde i et stort drivhus og har et godt udvalg af frokostretter, aftensmad og snacks og så er der typisk livemusik og masser af liv udenfor i sommermånederne. Stemningen er uformel og lokal og stedet er helt utroligt hyggeligt!

Renzo's Delicatessen
Van Baerlestraat 67
1071 AR Amsterdam


Renzo's er et lille frokoststed med lækre italienske delicatesser. Det ligger tæt på Amsterdams museumskvarter, Museumsplein. Sandwichen "Duck Dino" eller en sandwich på groft ciabatta brød med italienske pølser, gode oste, pesto og rucola kan klart anbefales. Stedet er afslappet og lægger vægt på gode og lækre råvarer.

Raïnaraï
Prinsengracht 252
1016 HG Amsterdam


Raïnaraï er en lille café placeret på et hjørne af kanalen Prinsengracht. Maden stammer fra det nomadiske køkken i Algeriet og kød og fisk kombineret med couscous eller traditionelle safran-ris, frister i montren når du kommer ind ad døren. Udenfor står smukt service og lækre friske grøntsager stillet op og om sommeren kan man sidde langs kanalen på fine mønstrede puder, ved lave træborde og spise den lækre mad.

Screaming Beans
Hartenstraat 12
1016 CB Amsterdam


I området "De 9 gader" finder man den lille kaffebar "Screaming Beans". Her serverer de lækker kaffe fra Etiopien både to-go eller to-stay samt et udvalg af lækre kager. Jeg har indtil videre kun taget kaffen med mig og nydt den i solen ved en af byens mange kanaler. - det kan klart anbefales :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...