tirsdag den 15. juli 2014

Anbefaling til en madnørd

SENGELÆSNING FOR MADELSKERE, Claus Ib Olsen

Denne lille bog af Claus Ib Olsen er en anderledes madbog. Der er ikke en eneste opskrift, men til gengæld præsenteres et væld af små kapitler om mad og måltider, om madtraditioner og gastronomi både herhjemme og i andre lande, og Claus Ib Olsen beskriver herigennem udviklingen af vores madkultur og den danske madhistorie.Det er altså ikke endnu en kogebog, men en bog, som man kan hygge sig med i lænestolen eller sengen. Jeg fik den i julegave sidste år og for en madnørd som mig gik der ikke mange dage før jeg havde læst den.


Bogen beskriver forskellige indgange til vores samvær omkring spisebordet, - mormors fadebur, dåsemad, Statens Husholdningsråd, bordbøn, kartofler, skueretter, smør og margarine, pasta, bestik, grød og meget mere.

- Og samlingspunktet for alt dette er jo typisk spisebordet. Ifølge bogen kom dugen på bordet i løbet af 1400-tallet, men kun i de mere velhavende hjem, og dugen blev derfor et udtryk for familiens sociale og økonomiske position. Herudover beskriver bogen hvordan man langt op i tiden spiste med fingrene, men at dette mønster ændrede sig i slutningen af 1600-tallet, hvor bestikket indfandt sig.

De stigende rejser til udlandet har ifølge bogen også præget vores madvaner. Tomatsuppen blev til kold gazpacho efter rejsen til Mallorca, og spaghettien blev til pasta, når vi vendte hjem fra Italien og på den måde beskrives madtendenser og måltidets udvikling igennem små historier i bogen.

// God læselyst!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...