torsdag den 27. juni 2013

Ødegårdshygge, eksamenslæsning og ferietid

Jeg brugte sidste weekend i min kærestes ødegård i Sverige. Det er et helt fantastisk og smukt sted med masser af mulighed for og tid til fordybelse og afslapning. Denne gang stod den dog mest på eksamenslæsning, men det er knapt så slemt når det foregår i sådanne skønne omgivelser! 

I går overståede jeg dette semesters sidste eksamen og den står nu på to måneders sommerferie inden sidste år af kandidaten går løs.


/ Rigtig god SOMMER

søndag den 23. juni 2013

Hummus, olivenolie og syltede kinaradiser

Bete’Avon!! Det er hebraisk og betyder god appetit eller værsgo og spis - og der er virkelig noget at blive fristet af, når du besøger Israels mange mad-markeder og restauranter. I det hele taget er landets mangfoldige madkultur en fest for sanserne!

...Det er midt på dagen i Jerusalems smalle gamle brostensbelagte gader. Friske kæmperadiser er stablet op side om side med bjerge af frisk bredbladetpersille og solmodne tomater. Et sted står en ladvogn med friskbagt brød klar til lørdagens Sabbath og et andet sted kan man købe hjemmesyltede grøntsager i genbrugte plasticflasker - blomkål og spidskål er farvet neonpink med rødbedesaft! 
På trappetrinet sidder en kvinde og sorterer store bundter med skriggrønne vinblade og placerer dem sirligligt i ensartede bunker og rundt om hjørnet står en ældre mand bøjet over en en kæmpe sæk med hvidløg.
Lugten af råt kød og fisk rammer næseborene samtidig med en skøn duft af spidskommen, nybagte pitabrød og friske mynteblade, der er klar til at blive puttet i teen...
Israels klima og beliggenhed i den sydøstlige ende af Middelhavet forsyner markeder samt både jødiske og arabiske husmødre med de bedste råvarer, man kan høste. - Og lige præcis dét er fællesnævneren for det israelske køkken. 

I sidste uge besøgte jeg Israel, for tredje gang på 16 år. Billederne nedenfor viser et lille udpluk af turens mange skønne madoplevelser.

Iste med mynte og lime.

Én af turens mange pitabrød med falafler.

Granatæbler foran mit soveværelsesvindue.

Arabisk krydderi med sesam.

Tørrede kerner, frø og nødder i Tiberias.

Fennikel og knoldselleri på markedet i Tel Aviv.

Hummus i den gamle bydel i Jerusalem.

Syltede grøntsager i Nazareth.

torsdag den 30. maj 2013

Re-grow #2

Tiden er gået og bunden af min selleri og mit romainesalat stortrives i min vindueskarm.

Efter 14 dage i vand så de sådan her ud.

 
Idag, cirka en måned senere, er både salat og selleri blevet plantet over i urtepotter. De står fortsat i min vindueskarm og de bliver vandet dagligt. Salaten er snart klar til, at blive høstet og de grønne blade strutter af friskhed og sundhed! 

lørdag den 25. maj 2013

Singlebananer smager lige så godt som dem i klaser!!


I Danmark er vi ikke glade for singlebananer. Ofte skal man ikke bruge det specifikke antal bananer, der er samlet i en klase  og vi piller derfor enkelte bananer ud af klaserne, så vi får præcis det antal bananer, vi vil have. De bananer, der er blevet pillet fra, er der ingen der gider at købe. Det betyder, at der bliver smidt mere end 40.000 bananer ud hver uge i Coop's supermarkeder. 

Blandt andet derfor har Coop lanceret et madspildsmanifest i samarbejde med organisationen Stop Spild af Mad. Formålet er, at Coop's mere end 1.200 butikker skal reducere deres madspild. Hver butik bliver fremover målt på madspild hver måned, og målet er, at Coop's butikker samlet skal reducere deres madspild med 10 pct. om året over de næste to år. 

Projektet blev skudt i gang d. 23 maj, hvor Coop uddelte 40.000 singlebananer på rådhuspladsen. 

torsdag den 25. april 2013

HVIID's is

Jeg har fejret dagens skønne solskinsvejr med en ispind, fra den nyåbnede isbutik Hviid's på Østerbro. 
Hviid's laver de fineste hjemmelavede italienske ispinde - og nøøøj hvor er de bare lækre. Jeg fik en lakrids-is dyppet i hvid chokolade.

HVIID's ligger på Olufsvej på Østerbro.


Et lille udvalg at de mange fine is-pinde.

Ha' en dejlig Bededagsferie!

lørdag den 20. april 2013

REgrow din bladselleri #1

Foråret er langt om længe ankommet og jeg er derfor i fuld gang med at gøre min vindueskarm en lille smule grønnere. I forsøget på at gøre det nemt, simpelt og sjovt at gro mine egne fødevarer, hjemme i min lejlighed, har jeg idag eksperimenteret lidt med re-grow af bladselleri!

Re-grow er at lade “rodbunden” af f.eks. bladselleri, forårsløg eller porrer gro videre i pottemuld, i stedet for at smide dem ud.

Næste gang du køber bladselleri, så gem bunden og læg den på en tallerken med vand i og sæt den i din vindueskarm. Derefter skulle den meget gerne skyde nye spiselige stilke op i løbet af ganske kort tid og efter 10-14 dage er den klar til at blive plantet over i en potte med jord.

RE-GROW BLADSELLERI STEP 1

1. Skær bunden af din bladselleri.

2. Bunden af bladselleri.

3. Sæt bunden af en bladselleri på en tallerken med vand.

Jeg glæder mig til at følge udviklingen og vender tilbage med løbende opdateringer om min bladselleri-bunds vækst :)

lørdag den 13. april 2013

Æbletærte ala Amsterdam

Appelgebak met slagroom eller æbletærte med flødeskum er bestemt anbefalesværdigt, hvis du er på ferie i Amsterdam, - og det fås på stort set alle caféer.

Under mit udlandsophold i Amsterdam sidste år nåede jeg at udforske en stor del af byens mange caféer. Stedet hvor man finder Amsterdams bedste æbletærte, er uden tvivl Café Winkel, på Noordermarkt, i hjertet af det hyggelige Jordaan område.

I går aftes havde jeg nogle venner på besøg og jeg bagte derfor en lignende æbletærte. Den bringer tankerne tilbage til en solskinsdag i den skønne kanalby.


INGREDIENSER

300 g hvedemel
150 g flormelis
175 g smør
1 sammenpisket æg
1 knivspids salt
1 kg æbler
Saft af en halv citron
50 g rosiner
75 g rørsukker
2 tsk kanel

FREMGANGSMÅDE

Skræl æblerne, skær dem i mindre tern og bland med rosiner, sukker, kanel og citronsaft.

Bland mel og flormelis. Smuldr smørret i melet og kom derefter salt og halvdelen af det sammenpiskede æg i. Det kræver en del æltning før ingredienserne samles til en lind dej og det er derfor nødvendigt med lidt tålmodighed.

Rul 2/3-del af dejen ud til bunden af kagen og beklæd en smurt springform el. et tærte-fad med dejen. Fordel æbleblandingen på kagebunden.
Rul den sidste tredjedel af dejen ud og skær den i strimler. Lav et fletværk ovenpå æbleblandingen og pensl det med den sidste halvdel af det sammenpiskede æg.

Bag kagen nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 5 kvarter.

I Amsterdam får man typisk flødeskum til sin æblekage, men ellers kan man som jeg røre cremefraiche og lidt vanilliesukker sammen til en lækker vanilliecreme.

 / Velbekomme
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...