En undersøgelse foretaget af den amerikanske
ernæringsforsker Brian Wansink viser, at ud af de 200 beslutninger, vi hver dag
træffer om mad, er 90 % af dem ubevidste.
Brian Wansink er forfatteren bag bogen ”Hovedløse spisevaner
- hvorfor vi spiser mere end vi tror”. Gennem spændende forsøg foretaget i hans
madlaboratorium på Cornell universitet forklarer han, hvordan designet af vores
middagstallerken og bestik samt vores forventninger og fordomme kan have en
enorm indflydelse på, hvor meget mad vi spiser.
Han forsøger samtidig at forklare, hvordan disse ubevidste
handlinger kan ændres til vores egen fordel og hvordan vi derved kan skubbe os
selv til at spise lidt mindre. - Nedenfor kan du få ideer til de nogle af de ændringer du selv kan foretage
hjemme hos dig selv.
1. Størrelsen på din tallerken påvirker hvor meget du
spiser. Det skyldes at vi er velopdragne, dvs. vi spiser det, vi har på vores
tallerken, uanset hvor sultne vi er. Ved at reducere størrelsen på din
middagstallerken fra 30,5 cm til 25,5 cm kan du reducere dit indtag af kalorier
med 22%. Prøv derfor at gøre det samme med dine skåle og find eksempelvis en
lidt mindre skål frem til at servere slikket i, næste gang du bliver
lækkersulten.
2. Højden af dit glas påvirker mængden af den væske du
drikker. Jo større, bredere og mere buet dine glas er, jo større tendens har du
til at drikke mere. Omvendt vil et slankt og højt glas gøre at du drikker
mindre.
3. Dybden af din ske påvirker den mængde du spiser. Prøv
derfor at udskifte din sovseske med en middagsske eller at udskifte din
middagsske med en teske når du spiser yoghurt til morgenmad eller en portion is
til dessert.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar