onsdag den 30. januar 2013

Holdbarhed

Vi kender alle til de tørre og kedelige rugbrødsskiver, der ligger tilbage i posen, når der er gået et par uger. Men kan vi spise dem eller hvad? Her kan du få gode råd til, hvad du kan spise, selvom datoen er overskredet for mindst holdbar til.

MÆLK
Mælk i uåbnet tilstand: Du kan sagtens drikke mælken efter mindst holdbar til. Inden mælken lander i supermarkedets køledisk varmebehandles den ved hjælp af pasteurisering, så alle sygdomsfremkaldende bakterier dræbes. Der vil derfor ikke være bakterier tilstede i en uåbnet mælk, selv om den drikkes efter mindst holdbar til. Du skal dog stadig være opmærksom på mælkens friskhed.
Mælk der har været åben: En åben karton med mælk kan stadig drikkes efter mindst holdbar til. Men du skal bruge din sunde fornuft og se på den og lugte til den, hvis du er i tvivl. Der vil usandsynligt sjældent være nogle sundhedsmæssige konsekvenser ved at drikke mælken, andet end at den vil smage grimt. 

RUGBRØD
Rugbrød kan sagtens holde sig længere end mindst holdbar til. Det kan dog med tiden blive tørt og kedeligt, og hvis det rammes af skimmelsvamp, skal det straks smides ud.
Det kan være en fordel at opbevare dit rugbrød i køleskabet. Her holder brødet sig friskt længere og dannelsen af skimmelsvampe nedsættes.

OST
Den hårde skæreost tilføres nemt skimmelsvampespore, når den tages ud og ind af køleskabet, og når vi rører ved den med vores hænder. Skimmelsvampen kan indeholde de giftige mykotoksiner, og osten skal derfor smides ud, hvis den rammes af skimmelsvamp.


Skimmelostene camembert og brie må gerne spises efter mindst holdbar til. Ostens overflade indeholder bevidst dyrkede skimmelsvampe. Disse er lovlige at anvende, da man er sikker på, at der ikke er giftige mykotoksiner i dem. Skimmelsvampen fordærves på overfladen af osten og gør med tiden osten blødere og mere stærk i smagen.

Skrevet for Samvirke: http://samvirke.dk/mad/raad-og-tips/kan-sagtens-spise-ketchup-rugbroed-mindst-holdbar.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...